Blog (2/2) Moderne Manuele Therapie

De hedendaagse Manuele Therapie: Een Moderne, Wetenschappelijke Benadering

Als je denkt aan manuele therapie, stellen veel mensen zich een behandeling voor die voornamelijk bestaat uit handmatige manipulaties en mobilisaties. De realiteit van moderne manuele therapie is echter een stuk uitgebreider. In navolging op ons eerste deel (lees hier), waarin de mythes binnen de manuele therapie werden beschreven, gaan we nu in op de verandering die de manuele therapie heeft ondergaan. Lees hier onder de visie op manuele therapie van Fysiotherapie Polderkracht.

Wetenschappelijk Fundament

De hedendaagse manuele therapie heeft een stevig wetenschappelijk gedreven karakter. In plaats van te vertrouwen op anekdotisch bewijs of traditionele methoden, baseert de moderne manueel therapeut zich zoveel mogelijk op evidentie. Dit houdt in dat behandelingen continu worden geëvalueerd en verbeterd op basis van de nieuwste inzichten en richtlijnen. Uiteraard is niet alles wetenschappelijk dicht te timmeren, dus worden er nog steeds technieken gebruikt die in de loop der jaren hun nut en effect hebben bewezen.

Moderne manuele therapie uitleg bij Fysiotherapie Polderkracht

 

Verschuiving naar een Bio-Psycho-Sociale Benadering

Manuele therapie heeft de laatste jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt met de introductie van het bio-psycho-sociale model. Deze nieuwe benadering kijkt verder dan alleen de fysieke symptomen en erkent dat gezondheidsklachten, vooral langdurige, vaak complexer zijn dan alleen problemen met spieren, pezen, botten of gewrichten

In deze holistische aanpak onderzoekt de manueel therapeut drie belangrijke aspecten. Ten eerste wordt er gekeken naar de biologische kant: zijn er fysieke oorzaken in het lichaam die de klachten kunnen verklaren? Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de psychologische factoren. Factoren zoals stress, angst, frustratie kunnen een grote invloed kunnen hebben op lichamelijke klachten. Tot slot wordt ook de sociale context meegenomen. Iemands leefomgeving, werk en relaties kunnen namelijk een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van klachten.

Naast deze drie hoofdaspecten let de manueel therapeut ook op andere factoren die het herstel kunnen belemmeren, zoals slaapproblemen of negatieve/ onjuiste gedachtes. Door deze brede kijk kan de therapeut een completer beeld vormen van iemands gezondheid en een persoonlijker behandelplan opstellen.

Heroverweging van Manipulaties

Hoewel manuele manipulaties nog steeds een rol spelen in de moderne manueel therapie, is hun prominente rol afgenomen. Ze worden nu gezien als één van de vele technieken in het therapeutisch arsenaal, in plaats van de primaire behandelmethode. Manipulaties worden selectief ingezet, vaak als onderdeel van een breder behandelplan.

De Opkomst van Oefentherapie en Training

In de hedendaagse manuele therapie nemen oefenen en trainen een centrale plaats in. Deze verschuiving is gebaseerd op veelvuldige wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit van actieve therapie prefereert boven de hands-on technieken.

Manueel therapie is een vak wat sterk in ontwikkeling is, de behandelingen zijn erop gericht om zoveel mogelijk kennis over te brengen over de aard van je klachten, de pijn te verminderen en de juiste handvatten aan te reiken om zelf (actief) aan de slag te gaan en controle te krijgen over je klachten.

Benieuwd of de manueel therapeut iets voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op.