Blog (1/2): Hoe werkt kraken nou echt?
Introductie in Manuele Therapie: Mythes en Realiteit
In dit eerste deel van onze blogreeks willen wij je graag meenemen in de wereld van manuele therapie. We beginnen met het bespreken van enkele veelvoorkomende misvattingen e, om in een volgend deel dieper in te gaan op wat manuele therapie en hoe kraken werkt, wat dit volgens ons inhoudt en hoe moderne manuele therapie wordt toegepast binnen Fysiotherapie Polderkracht.
Veelgestelde Vragen en Misverstanden
Dagelijks ontvangen wij veel vragen van onze patiënten en merken we dat er veel misverstanden bestaan over manuele therapie, met name over het zogenaamde ‘kraken’ of manipuleren. Deze manipulaties worden in de fysiotherapie meestal uitgevoerd door een manueel therapeut, maar ook chiropractors en osteopaten passen dergelijke technieken toe.
De Invloed van Sociale Media op Percepties van Manipulatie
Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op sociale media: filmpjes met harde knakgeluiden en spectaculaire technieken, waarbij iemand krom binnenkomt en daarna fluitend weer naar buiten loopt. Dergelijke, vaak geknipte en misleidende video’s creëren onrealistische verwachtingen en misverstanden.
Wat is Manipulatie Eigenlijk?
Wat houdt manipuleren dan precies in? Bij manipulatie worden gewrichtsvlakken met behulp van snelle technieken (zogenaamde High Velocity-technieken) ten opzichte van elkaar bewogen. Wanneer dit snel gebeurt, kan er een knakkend of poppend geluid ontstaan. Dit geluid is simpelweg het gevolg van het vrijkomen van luchtbelletjes in de gewrichtsvloeistof—niet meer en niet minder.
Mythes Ontkracht: Wat is Waar en Wat Niet?
Gezien de kracht van sociale media en de toenemende ‘quick fix’-mentaliteit, vinden wij het belangrijk om een eerlijke tegenhanger te bieden. Hieronder bespreken we een aantal mythes over kraken die wij graag willen ontkrachten:
- Mythe 1: Het geluid dat bij het kraken wordt gehoord, ontstaat doordat de wervels of botstukken weer op hun plek worden gezet.
Dit is een van de grootste misvattingen die er bestaan. Het geluid komt eenvoudigweg door een luchtbelletje dat vrijkomt door drukverandering in het gewricht. - Mythe 2: De manueel therapeut kan de wervels of botten weer ‘rechtzetten’.
Dit is niet waar, en gelukkig maar. Het is onmogelijk om het robuuste menselijk lichaam handmatig van buitenaf recht te zetten. Wat wél kan gebeuren, is dat je na een behandeling ‘rechter’ gaat staan doordat het lichaam minder pijn ervaart en daardoor minder pijn vermijdend gedrag vertoont. - Mythe 3: Onderhoudsbeurten zijn nodig om te controleren of alles nog wel recht staat.
Dit is een misvatting. Het menselijk lichaam is geen auto die regelmatig gecontroleerd moet worden op mogelijke ‘scheefstanden’. Een maandelijkse check-up kan er zelfs voor zorgen dat de focus op een klacht of aandachtsgebied blijft, wat herstel eerder kan belemmeren dan bevorderen. - Mythe 4: Een beenlengteverschil kan met kraken worden opgelost.
Allereerst is het belangrijk te benadrukken dat scheefstanden en beenlengteverschillen volkomen normaal zijn binnen de menselijke anatomische variaties. Meer mensen hebben een beenlengteverschil dan niet. In uitzonderlijke gevallen moet een beenlengteverschil worden gecorrigeerd, maar dit gebeurt altijd in overleg met een podotherapeut. Het is echter een misvatting dat hands-on technieken zoals kraken dergelijke problemen kunnen oplossen.
Slotgedachten en Vooruitblik
Tot zover dit eerste deel. Helaas zul je van ons geen snelle beloftes of quick fixes horen, maar een eerlijke uiteenzetting van feiten die al lang bekend zijn in de wetenschap. Manipulaties kunnen verlichting bieden, maar vaak niet op de manier zoals men denkt of zoals soms wordt uitgelegd. In de volgende blogpost zullen we dieper ingaan op de wetenschappelijke basis en toepassing van manuele therapie binnen onze praktijk.
Meer weten over rugpijn? Of benieuwd naar andere feiten over rugpijn, lees dan hier nog meer handige informatie.
Meteen een afspraak maken met een van onze manueel therapeuten, klik dan hier.