Blog: Revalidatie na een knieprothese of heupprothese

Hoe ziet fysiotherapie na een knieprothese of heupprothese eruit bij Fysiotherapie Polderkracht?

Een nieuwe knie- of heupoperatie is vaak een ingrijpende, maar dankbare ingreep. De pijn die je voorheen ervaarde is in de meeste gevallen na de operatie verdwenen door het plaatsen van een knie of heupprothese. Echter, dat betekent niet dat je nu pijnvrij bent en direct alles weer kunt. Voor een optimaal herstel en pijnvrij bewegen is gerichte revalidatie essentieel.

De eerste stappen in het herstel

De eerste consulten zullen vaak aan huis zijn, aangezien het voor ons net even wat makkelijker is om bij jou te komen dan andersom. In deze fase ligt de focus net name op:

  • Rust: We zorgen ervoor dat de knie of heup de rust krijgt die nodig is om te herstellen.
  • Leefregels: We bespreken de leefregels om het herstel te bevorderen en overbelasting te voorkomen.
  • Oefeningen: We starten met eenvoudige oefeningen die thuis gedaan kunnen worden om de mobiliteit en spierkracht te verbeteren.
  • Lopen: We helpen bij het leren (trap)lopen met krukken of andere hulpmiddelen.
  • Controle: We houden de knie of heup nauwlettend in de gaten. Indien nodig stemmen we af met de medisch specialist.

Opbouwen naar jouw doel: gerichte training in onze oefenzaal

Naarmate je weer mobieler wordt, gaan we samenwerken aan het behalen van jouw persoonlijke doel. Dit kan variëren van het wandelen van 2 kilometer tot het hervatten van fysiek belastend werk. We stellen in overleg een behandelplan op maat op.

Een belangrijk onderdeel van de revalidatie is actieve training, aangezien het been na de operatie flink verzwakt is. In onze ruime oefenzaal werken we daarom gericht aan kracht, stabiliteit, mobiliteit en uithoudingsvermogen.

Hoe lang duurt de revalidatie?

De duur van de revalidatie is afhankelijk van het herstel, eventuele complicaties, de hulpvraag en de doelstellingen die we samen hebben afgesproken. Knie- of heuprevalidatie valt onder de chronische indicatie van de verzekering. Dit betekent dat er tot een jaar gerevalideerd kan worden. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig. We evalueren regelmatig het functioneren en tevredenheid en ronden de revalidatie af wanneer de doelen zijn behaald.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. We helpen je graag met jouw revalidatie na een knie- of heupoperatie.