BLOG: Revalidatie na een voorste kruisband blessure:

Balen! Je voorste kruisband (VKB) is afgescheurd. Helaas is dit een veelvoorkomende blessure. Binnen Fysiotherapie Polderkracht lopen er dan ook de nodige ervaringsdeskundigen rond (toch? Jacob, Erik, Jeroen en La-Vie?). Meer weten over onze aanpak? Lees dan onderstaande blog.

Een voorste kruisband blessure is een van de meest ingrijpende blessures voor een sporter. In de meeste gevallen ontstaat deze blessure bij contactsporten, maar ook bij bijvoorbeeld skiën komt dit geregeld voor. Binnen Fysiotherapie Polderkracht zijn wij gespecialiseerd in knierevalidatie.

Opereren of niet opereren:

De fysiotherapeut kan je helpen, vaak in samenwerking met een orthopeed, om te kijken welke optie het beste bij jou past. Kies je voor een operatie/ reconstructie, of ga je voor het conservatieve traject? Bij fysiotherapie polderkracht hebben we veel ervaring met zowel de operaties als de conservatieve trajecten.

Hoe ziet de revalidatie na een reconstructie eruit bij Fysiotherapie Polderkracht ?

Wij streven ernaar om jou zo snel mogelijk na de operatie te zien, dit kan betekenen dat wij in eerste instantie aan huis langskomen. Het is belangrijk om de knie in de eerste fase goed te monitoren. Wij hanteren richtlijnen om te kijken of het herstel, gedurende de hele revalidatie soepel verloopt.

Wanneer de knie het toestaat, wordt er zo snel mogelijk gestart met training in de zaal. Dit betekent dat je al vrij snel weer actief bent. Het idee is om de algehele en lokale kracht en conditie zo optimaal mogelijk te houden. In het verdere verloop van de revalidatie wordt dit uitgebreid en zal een groot gedeelte van de revalidatie gericht zijn op het trainen van kracht, coördinatie, stabiliteit, conditie en sport specifieke taken. Dit kan betekenen dat we vroegtijdig al naar buiten toe gaan voor een veldtraining.

Helaas blijkt uit onderzoek, dat een gedeelte van de sporters, niet terugkeert op zijn oude niveau, of, in een later stadium nog een keer de kruisband scheurt. Nou is dit niet te voorkomen, maar wij hanteren zoveel mogelijk meetbare waardes om te bepalen of het verantwoord is om weer te sporten. Gedurende de revalidatie, wordt er daarom geregeld getest en gemeten.

Revalideren is hard werken, maar wij proberen dit zo leuk mogelijk te maken! Mocht je meer willen weten over voorste kruisband operaties en/ of de revalidatie hierbij, laat het ons weten!