Blog: Leven met artrose: wat je zelf kunt doen!

Leven met artrose: wat je zelf kunt doen!

Artrose. Misschien heb je het net gehoord van je arts, of herken je de klachten al langer: stijve gewrichten, pijn bij bewegen, en het gevoel dat je lijf je soms in de steek laat. Artrose is een veelvoorkomende en een van de snelst groeiende aandoening in Nederland, vooral in knieën, heupen en handen. En hoewel het (helaas) nog steeds vaak (ten onrechte) ‘slijtage’ wordt genoemd, betekent het zeker niet dat je er niets aan kunt doen.

 

Wat is artrose eigenlijk?

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in je gewricht. Het kraakbeen wordt dunner en de kwaliteit neemt af. Daardoor bewegen je gewrichten minder soepel en kunnen ze stijf of pijnlijk aanvoelen. Veel mensen denken dat je bij artrose vooral moet rusten of dat bewegen juist schadelijk is. De term slijtage helpt daarin ook niet mee. Slijtage doet vermoeden dat bewegen de gewrichtsvlakken “slijt”, gelukkig is het tegendeel waar!

De grootste frustratie: “Ik wil weer normaal kunnen bewegen”

De meeste mensen met artrose willen eigenlijk maar één ding: weer gewoon kunnen doen wat ze belangrijk vinden. Wandelen met de hond. Een trap op zonder pijn. Opstaan zonder gekreun. De frustratie zit ’m niet alleen in de pijn, maar in het gevoel van afhankelijkheid en afname van de mobiliteit in het dagelijks leven.

Gelukkig is er goed nieuws: je kunt zelf veel doen om grip te houden.

Wat kun je zélf doen bij artrose?

Blijf bewegen, maar met beleid.

Regelmatige beweging is juist goed voor je gewrichten. Het houdt de spieren sterk en het gewricht soepel. Denk aan wandelen, fietsen, rustig zwemmen of krachttraining. Wees terughoudend met langdurig zitten, staan en slenteren. Bouw het bewegen in kleine stapjes op, begin met een niveau waarop de klachten goed te dragen zijn. Tip: kies in eerste instantie voor ‘low impact’-bewegingen die geen schokbelasting geven. Je hoeft geen topsporter te worden, bewegen in je eigen tempo is al winst.

Krachttraining is je beste vriend

Sterke spieren ontlasten je gewricht. Dat is belangrijk, zeker bij knie- of heupartrose. Met eenvoudige oefeningen kun je al resultaat boeken. Een zit-sta oefening, traplopen, of lichte squats zijn al een mooie uitgangsbasis om mee te starten. Nog beter: opbouwende krachtraining! Onderzoek laat zien dat krachttraining bij artrose niet alleen de functie verbetert, maar ook pijn vermindert, vaak net zo goed als pijnstillers!

Houd je gewicht in de gaten

Bij overgewicht komt er extra druk op je gewrichten, vooral je knieën. Elk verloren kilo vermindert die belasting. Indien overgewicht een duidelijke factor is, kan het zinvol zijn om hier actie op te ondernemen, kleine bewuste keuzes en aanpassingen kunnen al veel verschil maken.

Luister naar je lichaam, niet naar je angst

Pijn betekent niet altijd schade. Bij artrose is lichte tot matige pijn bij bewegen normaal en veilig. Het is belangrijk om niet uit angst te stoppen met bewegen, want dan verslechtert de conditie zowel algemeen als van je gewrichten en nemen je klachten vaak juist toe. Let op: als de pijn lang aanhoudt of heel hevig is, kan het zinvol zijn dit bij ons of de huisarts te laten bekijken en te bespreken.

Tot slot: je staat er niet alleen voor!

Veel mensen schrikken als ze horen dat ze artrose hebben. Artrose is inderdaad niet te genezen, maar je kunt het verloop zeker positief beïnvloeden. De grootste winst zit in het aanpakken van de frustratie: dat gevoel dat je lijf je beperkt. Door zélf de regie te nemen met beweging, krachttraining, en leefstijlkeuzes geef je je lichaam wat het nodig heeft. Bij Polderkracht begeleiden wij veel mensen terug naar hun gewenste activiteitenniveau, met een eerlijk en persoonlijke aanpak.